Blogg

Idag tittar många varumärken på sin kanalstrategi. Vissa företag använder olika modeller för nyförsäljningen och eftersäljsprocesser, och dessa kan omfatta en direkt eller indirekt kanalförsäljning. Traditionell B2B-försäljning, som säljer via distributörer och återförsäljare blir nu utmanad eftersom varumärket och kunden har en gemensam vilja att skapa en direkt relation.

Beröringspunkterna med kunden blir allt fler i den digitala världen och det är något som alla företag är medvetna om idag. Den fysiska butiken, webben, mobilt, egna appar, sociala medier, marknadsplatser... listan blir bara längre och längre. Det är inget nytt. Vi befinner oss nu i 2021 och att prata om multichannel kontra omnichannel eller unified commerce påminner om 2016. Många företag kämpar dock fortfarande med att få detta att fungera och försöker tillfredsställa kundernas krav och förändrade beteenden genom att lägga till nya (digitala) beröringspunkter. Covid-19 har varit en katalysator för nytt beteende som boostat konverteringen för webbförsäljning och tvingat den fysiska upplevelsen att slås ihop med det digitala. Företag måste vara öppna för förändring om de ska dra nytta av den här omvandlingen. 

Det är därför det här ämnet, även om det är lika uttjatat som en gammal sommardänga, nu har blivit till det senaste vintagemodet. 

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
-

Nyligen publicerade vi den femte utgåvan av vår årliga rapport “Scandinavian B2B Commerce 2021”. Rapporten lyfter fram flera spännande insikter om dagens B2B-försäljning och drivkrafterna bakom den pågående digitala transformationen.  
 
I samband med rapporten tog vi även fram en “digital mognadstrappa” som på ett enkelt sätt visualiserar hur långt B2B-företag kommit i sin digitalisering. Mognadstrappan gör det enkelt för företag att identifiera vilket steg de befinner sig på just nu och jämföra sin egen utveckling med konkurrenterna. 
 
Mognadstrappan är indelad i fem steg: I startblocket, Gående, Springande, Spurtande och Flygande. Varje steg ger en indikation om hur långt ett företag kommit på sin digitala resa.  

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Taggar
B2B
Internationalisering för tillväxt inom e-handel
-

Internationell expansion kan få din digitala affär att växa ännu snabbare, men det finns utmaningar längs vägen. Därför har vi  tagit fram en guide som riktar sig till e-handlaren som funderar på en internationell expansion, eller e-handlaren som redan har etablerat sig på nya marknader men stött på hinder. Nedan finner du några av de punkter som är viktiga att tänka på vid en internationell expansion. För mer information, ladda ned hela guiden här!

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
-

Nyligen publicerade vi femte utgåvan av vår årliga rapport “Scandinavian B2B Commerce 2021”. Årets rapport lyfter fram flera intressanta insikter om de drivkrafter som ligger bakom B2B-företagens transformation till digitala försäljningskanaler. 

Idag använder 65% av alla B2B-företag digitala försäljningskanaler för att nå ut med sina produkter och tjänster. Cirka 17% gör det möjligt att begära offerter och prisuppgifter. En tiondel erbjuder digitala produktkataloger som potentiella köpare kan ta del av innan de kontaktar säljavdelningen. Hela 34% har redan lanserat en egen webbutik, vilket också är det mest populära tillvägagångssättet för att driva digital försäljning. 

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Taggar
B2B
I del nummer två av vår serie där vi presenterar våra sex premium solution partners har det blivit dags att introducera Spot On där samtliga grundare har en bakgrund inom Litium. Bolaget tioårsjubilerar och grundades alltså 2011 av Andreas Engman, Niclas Frid och Fredrik Richter som alla idag finns kvar på diverse operativa roller inom bolaget. Trion gick direkt från Litium till att starta Spot On med den drivande faktorn att kunna fortsätta inom e-handel och kundutveckling på ett bredare plan. Givetvis med en stabil plattform som Litium i ryggen.

Vi tog ett samtal med Spot Ons marknadschef Julia Runfeldt för att prata mer om Spot On, om e-handels branschen och om hur de ser på samarbetet med oss på Litium.  

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Niklas Dahlros är verksamhetsutvecklare, e-handel på Vinga.
Pandemiåret 2020 innebar en minst sagt positiv utveckling vad gäller e-handelns tillväxt, och av allt att döma kommer trenden hålla i sig även under 2021. Hos inredningsgrossisten Vinga har försäljningen blomstrat det senaste året – något som ställt höga krav på den digitala miljön. Tack vare Litium har de en stabil plattform att stå på när försäljningssiffrorna drar iväg.

Vinga har under de senaste åren gått från att sälja kvalitetsprodukter inom inredning till företag till att även rikta sig till privatpersoner. Det senaste året har de sett en kraftig uppgång i såväl besök som försäljning, med en peak under hösten och vintern. I julas ökade trafiken till konsumenthemsidan Vinga Home med hela 1071% jämfört med en vanlig månad och försäljningen ökade med 400% jämfört med föregående julsäsong. Den plötsliga besöksvolymen satte Vingas infrastruktur, flexibilitet och skalbarhet på prov. 

– Den här vintern och framförallt julen blev ett kvitto på hur viktigt det är att ha en stabil och flexibel plattform. Vi kunde på ett enkelt sätt snabbt skala upp hela miljön efter behov och lyckades på så vis hantera all trafik utan att tumma på användarupplevelsen, säger Niklas Dahlros, verksamhetsutvecklare, e-handel på Vinga.
 

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
När det kommer till digital handel B2B finns det ett tydligt skifte i tiden innan och efter Covid-19 pandemins utbrott. Under året som gått har B2B-företagen tagit stora steg mot en digital närvaro och fördelarna med att sälja i digitala kanaler har blivit allt tydligare. Enligt Gartner kommer 80 % av interaktionen mellan köpare och säljare inom B2B att ske digitalt redan 2025 varför det finns all anledning att komma igång med att sälja digitalt.

Dock kan det finnas organisatoriska utmaningar som gör att beslutsfattare tvekar med att göra investeringen som krävs för att komma igång med digital handel. I mitten av februari sände vi på Litium tillsammans med vår partner Columbus ett webinar med inriktning på hur B2B-företag kan skapa ett tydlig business case för att komma igång med sin digitala affär. Webinaret leddes av Dan Andersson, Head of Strategy och Joakim Lööv, Senior Advisor vilka båda arbetar på Columbus Commerce och har mångårig erfarenhet av digital handel B2B. 

”62 % av B2B-kunderna säger nu att de kan ta beslut om en affär enbart baserat på digital information”  och "Jämfört med tiden innan pandemin är B2B-köparen villig att göra större affärer, mer än en miljon SEK, genom självbetjäning och digital handel"  säger Dan och Joakim med hänvisning till olika rapporter från bland annat Gartner. 

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Taggar
B2B
Konverteringsoptimering
I mitten av mars sände vi på Litium tillsammans med vår partner Ateles ett webinar kring ämnet konverteringsoptimering under ledning av UX-experterna Carolina Carlgren och Matilda Nilsson. Du hittar webinaret länkat längst ned i texten. Här har jag summerat innehållet från webinaret.

Idag underskattar många företag sin kundresa och missar därför att identifiera motgångarna och att inse friktionspunkterna. Det är till exempel lätt att se en annons och förvänta sig något men om det sedan saknas förstörs hela upplevelsen. Detta var något jag själv upplevde alltför tydligt häromdagen när jag på Instagram fick upp en annons för en fleecejacka till min son som jag kikat lite på. När den dök upp där och då tänkte jag slå till. När jag sedermera klickade in på annonsen fick jag dock bara upp att ”produkten saknas”. Jag fick alltså en misslyckad kundupplevelse och butiken i fråga ett uteblivet köp. Ingen win-win där inte. 

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Motillo
Motillo är konsultbolaget som sätter fokus på e-handel och digitala affärer. De har ett tydligt affärsfokus och kan såväl prata affärsnytta med en ledningsgrupp som att ta själva ansvaret för att nyttan sedan översätts till teknik och design. Namnet Motillo härstammar från ordet motilitet, vilket avser "förmågan att förflytta sig på egen hand”. Vi tog ett samtal med Motillos VD, Jakob Twedmark, för att ta reda på mer om deras expertis, om när och varför de rekommenderar vår plattform till sina kunder och om hur deras resan inom e-handel tog sin början.

Bolaget grundades av barndomsvännerna Jakob Twedmark och Jonas Kihlström 2012 i samband med att Jakob flyttade tillbaka till Karlstad efter att ha arbetat som e-handelskonsult i Stockholm i ett antal år. På den tiden var marknaden en helt annan och de var till en början bredare i sitt erbjudande. Efter några år valde Motillo dock att specialisera sig på e-handel och jobbar idag endast med olika former av e-handelsuppdrag.” 

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Fler influencers, slopade återförsäljare och nischade marknadsplatser – så kommer B2B-marknaden att förändras och förändra under det kommande året. Det förutspår Håkan Nylander, Chief Strategy Officer på Litium. – Trenderna som nämns har redan slagit igenom i USA och delar av Europa och nu kommer de till Norden, säger han.

Den digitala handeln utvecklas allt mer och på grund av den rådande pandemin har den fått ytterligare fart. På Litium arbetar Håkan Nylander med att förutse trender inom området och vart utvecklingen är på väg. Här lyfter han fram tre trender som kommer att förändra B2B-branschen under kommande år.

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Taggar
B2B
Med ett Product Information Management (PIM) får du en kraftfull plattform för att effektivt hantera produktinformation. Peter Nilsson är projektledare och affärsutvecklare på Spot On och jobbar dagligen med att utveckla den digitala affären hos kunder, där bland annat PIM.-frågan ofta är en viktig central del i projektet. Vad ser han för fördelar med just Litiums PIM?

– En av de främsta fördelarna är helheten, säger Peter Nilsson. Med Litium får du PIM, CMS och e-handel i en plattform. Du jobbar med ett och samma login i ett enda verktyg med samma utseende över alla funktioner. Det underlättar all administration avsevärt.

Kom igång snabbt med enkel implementering

Peter Nilsson vill även lyfta fram att Litiums PIM kan börja användas direkt vid installation.

 – Istället för att du måste skriva egen kod för att sätta upp produktmallar och produktegenskaper drar du nytta av så kallade field frameworks. Detta innebär att du snabbt kan ändra strukturer i kategorier, ändra data, språk med mera, för att utforma PIM efter dina behov.

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
I höstas slog Amazon äntligen upp portarna för en svensk sajt efter åratal av spekulationer och stor förväntan. Många företag har tagit steget och använder redan marknadsplatsen som en säljkanal för sina produkter, men för dig som fortfarande överväger valet kommer här våra sju främsta tips!

Vill du läsa mer om Amazon? Ladda när vår guide ”Är Amazon för alla?”!

1. Registrera dig för löpande information

Amazon gick redan före lanseringen ut med information till välkända svenska varumärken samt till befintliga svenska säljare på Amazon med information om hur man kan lägga till Sverige som marknad för försäljning. Har du inte registrerat dig på Amazon – gör det. På så sätt kan du följa ta del av all den information som löpande uppdateras.

2. Analysera ditt utgångsläge

Alla produktsäljande verksamheter kommer att påverkas av Amazons närvaro i Sverige. Därför är det viktigt att alla nu sätter sig in i de möjligheter och hot som den kommer att innebära. Analysera hur just du vill förhålla sig till e-handelsjätten, utvärdera din befintliga affärsmodell och hur den kan tänkas påverkas.

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Den digitala handeln når hela tiden nya höjder och ställer krav på både konsumenten och företagen att agera ur ett hållbarhetsperspektiv. E-handeln får ofta oförtjänt kritik för att vara ohållbar, men digital handel och digitaliseringen innebär också möjligheter, menar Malin Bodolla Marknadschef på Litium.

Bättre kundupplevelser ökar medvetna köp

Flera av de kunder som använder Litiums plattform för sin digitala handel är stora aktörer på marknaden och arbetar medvetet med hållbarhet. Hur går lönsamhet ihop med hållbarhet inom digital handel? Genom att konsumenten handlar medvetet på nätet minskar risken för returer som är vanligt förekommande, framförallt inom klädindustrin.

- Det är extremt viktigt med bra produktinformation som gör det enklare för kunden att välja rätt från början och få en rättvis bild av hur produkten ser ut innan man klickar på köp. Dels genom bra bilder och videos, samt informativ produktinformation. Många konsumenter är idag medvetna och vill också ha information om produktionskedjans alla delar, vilket kan inkludera alltifrån ursprung, märkningar, samt åsikter från andra köpare osv, säger Malin Bodolla. Litium erbjuder ett så kallat PIM-system som hjälper företag att strukturera och berika sina produkter, vilket ger en snabbare process och en enhetlig produktinformation i alla kanaler.

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Tar det för lång tid för dig att administrera produkterna som erbjuds på din site? Oavsett om du har en egen e-handel, bara säljer på marknadsplatser eller visar produkter utan försäljning på din hemsida kan det vara dags att skaffa ett Product Information Management system (PIM). Det kommer förenkla och effektivisera produkthanteringen, vilket frigör tid du istället kan lägga på att öka försäljningen.

Vad innebär PIM?

PIM förenklar och effektiviserar den digitala produkthanteringen genom att på ett metodiskt sätt strukturera och presentera dina produkter. Det kan det göra i såväl online-butiken som övriga kanaler på webben, externa marknadsplatser och sociala medier till exempel. Struktur på informationen är bra både för dig som säljer och för dina kunder. Kan kunden hitta den information den förväntar sig ökar chansen till konvertering och försäljning.
Du kan använda ett PIM-system utan att ha en e-handelsmotor och enbart för att presentera varor eller tjänster på webben – fokus ligger på att förenkla produkthanteringen. Istället för att du ska leta information från olika källor varje gång du ska uppdatera produkten på siten får du ett sätt att strukturera och standardisera informationen i det du erbjuder.

Läs hela inlägget
LudvigBlock.jpg
Ludvig Block
CPO
Huski Wear, ett nystartat direct-to-consumer varumärke inom ski- och activewear, har valt Litiums plattform för att på bästa sätt kunna växa med starka globala ambitioner. Den nya plattformen skall ge företaget möjligheten de behöver att snabbt expandera på ett enkelt, smidigt och snyggt sätt.

Det nystartade varumärket slopar mellanhänder och har ett hundraprocentigt digitalt fokus med egen försäljning direkt till slutkonsumenten. Huski Wear skapar funktionella plagg med höga design- och funktionalitetsambitioner åt kunder som reser till, från och spenderar tid på alpina destinationen sommar som vinter. Initialt innefattar deras sortiment skidkläder men redan under 2021 breddas produktportföljen. Huski Wear delar värderingar och ägarskap med Huski Chocolate.

De tre grundarna av Huski Wear, Magnus Liljeblad, Lena Claesson och Jonas Olsson har alla gedigen erfarenhet av mode- och sportbranschen och en bakgrund hos varumärken som Peak Performance, Henri Lloyd och Sportmanship.

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
I en tidigare artikel diskuterade vi vad som driver skandinaviska B2B-företag att digitalisera sin försäljning. En viktig fråga för de företag som redan påbörjat sin resa mot ökad digital närvaro. Men vad krävs egentligen för att ens komma dithän? Här tar vi en närmare titt på ett företags strävan mot ett mer modernt förhållningssätt, i en verksamhet och bransch som är digitalt eftersatt och där traditionella tankesätt fortfarande präglar arbetssätten.

Stora skillnader bolagen emellan

Addtech är en industrihandelskoncern med drygt 130 bolag i cirka 20 länder som verkar inom handel av tekniska komponenter, system och lösningar för olika nischer inom industrin. Majoriteten är verksamma i Norden, men även i Europa, Asien och USA. Addtechs affärsmodell bygger på att över tid växa genom förvärv och organisk tillväxt genom utveckling av de bolag de förvärvar. Affärsansvaret är i hög grad decentraliserat men Addtech bistår med sitt stora nätverk och jobbar aktivt i bolagets styrelse för att utveckla bolagens affär. Addtech har även sin egen affärsskola och hjälper bolagen inom andra områden, bland annat digital försäljning och marknadsföring.

Läs hela inlägget
FredrikHrdlicka.png
Fredrik Hrdlicka
Sales Executive
Taggar
B2B
Marknadsplatser B2B
Amazon bekräftade nyligen att företaget inom kort kommer att lansera en svensk sajt. Något som givetvis rör om i grytan rejält för hela e-handelssektorn. Men hur ser egentligen B2B-företag på utvecklingen av Amazon och andra marknadsplatser? I årets upplaga av Litiums skandinaviska studie av svensk B2B-handel, Scandinavian B2B Commerce 2020, ställde vi frågan till närmare 1000 respndenter. I den här artikeln har vi samlat resultat och tankar från studien.

Ökad exponering främsta fördelen

Amazon, Alibaba, Wish – marknadsplatser för e-handel är ett hett ämne; även inom B2B-försäljning. Trots framgångarna på konsumentsidan verkar det ändå som att många B2B-företag fortfarande i hög grad fokuserar på de potentiella nackdelarna snarare än fördelarna med att använda externa marknadsplatser för sin försäljning. Men överväger nackdelarna verkligen? Och vilka fördelar ser man egentligen?

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Taggar
B2B
Home & cottage hemsida
Home & Cottage är ett norskt möbel- och inredningsföretag som har funnits sedan 2009 och med e-handel sedan 2015. I den här artikeln berättar Philip Skjelbred, e-handelsansvarig, om samarbetet med Litium och resan mot att göra nätbutiken till den största butiken i kedjan.

Störst i branschen på tre år

Philip Skjelbred leder arbetet för Home & Cottages nätbutik och arbetar även mot marknadsavdelningen och utvecklingen av sajten. Detta innefattar även ansvar för den personal som skapar innehåll till sajten samt lagerpersonal. Kort och gott, hela e-handelns näringskedja – ända ut till slutkund. Han påbörjade arbetet med företagets digitala affär 2015 och hade då en tydlig ambition:

– Min egen målsättning var redan från start att nätbutiken skulle bli den största butiken i kedjan inom loppet av tre år. Det målet nådde vi och vi dubblerade omsättningen varje år under de första tre åren. I nuläget utgör e-handeln omkring 13 procent av vår totala omsättning och andelen ökar ständigt. 

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Tillgängligheten av hela världens produkter har gjort att vi är mer otrogna mot varumärken än någonsin. Därför är det viktigt att underlätta för kunden att både hitta dina produkter samtidigt som det finns ett ökat krav på detaljerad produktinformation.
– PIM (Product information management) skapar en mycket bättre upplevelse kring produkten, och underlättar för både kunderna och de som jobbar i systemet, säger Fredrik Hrdlicka på Litium.

Det senaste decenniets framsteg vad gäller digitalisering och e-handel har inneburit att många går omkring med hela världens produkter tillgängliga i fickan, bara en knapptryckning bort på smartphonen. Men digitaliseringen har också inneburit allt kräsnare kunder, som förväntar sig att all tänkbar information ska finnas tillgänglig innan de är redo att trycka på köpknappen. Den förändringen i kundbeteendet ställer höga krav på dagens e-handlare, men hos många finns det fortfarande tvivel.

– Företag kan säga att ”Vi jobbar inte aktivt med produktinformation, utan som återförsäljare publicerar vi bara befintlig produktinfo. Det finns inget värde för oss att manuellt sitta och berika produktdata i ett verktyg”, säger Fredrik Hrdlicka, Sales Executive på Litium.

Läs hela inlägget
FredrikHrdlicka.png
Fredrik Hrdlicka
Sales Executive
Under ett Litium-evenemang tidigare i år samlades tre av Litiums kunder på scenen för samtal i en kundpanel. Representanter från Vinga of Sweden, Pacs On och Lindex diskuterade frågor om kundernas förväntningar, internationalisering och hållbarhet samt gav sin syn på hur de ser på framtiden för e-handel. Här har vi samlat det bästa från samtalet.

Vinga of Sweden växer internationellt. Vad har ni dragit för lärdomar av det och vad kan ni rekommendera andra som vill gå in i en ny marknad?

Niklas Larsson – Business Developer, Vinga of Sweden:

– För tre år sedan började vi bearbeta den tyska marknaden och det var egentligen då vi drog de största lärdomarna. I Sverige är vi rätt välkända med över 600 återförsäljare och fokus på relationsbyggande arbete. När vi påbörjade arbetet i Tyskland tänkte vi att vi kunde fortsätta att arbeta som vi gjort i Sverige, men det gick inte alls eftersom säljprocessen ser helt annorlunda ut med betydligt större fokus på kallt sälj. Vi fick helt enkelt gå tillbaka till skrivbordet och beslöt oss för att ta nya tag genom att analysera marknaden. I och med att vår affär i hög grad bygger på företagsgåvor tittade närmare på vad det fanns för skattegränser för att ge bort gåvor och analyserade även traditionerna omkring att ge bort en gåvor i Tyskland. Vi kartlade var och när gåvor ges bort och tillsatte även en dedikerad resurs för att bearbeta våra nya marknader på djupet. Vi märker att det har gett betydligt bättre resultat och har på tyska marknaden ökat vår försäljning med omkring 260 procent under förra året.

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
I årets B2B-studie, Scandinavian B2B Commerce 2020, tittar vi närmare på vilka drivkrafter skandinaviska B2B-företag har för att börja sälja digitalt. Orsakerna till ökade digitala försäljningsinsatser kan variera, men studien visar att vissa är vanligare än andra. Här resonerar vi kring resultaten och vad de kan tänkas bottna i.

Förenklad administration toppar drivkrafterna

Resultaten i studien visar tydligt att utkomsten av de digitala försäljningsinsatserna går hand i hand med förväntningarna, på nästan alla nivåer. Men vad är det för drivkrafter som styr oss mot en mer digital B2B-handel? Och vad beror det på?
Både B2B-företag som planerar att digitalisera sin försäljning (64 %) och de som redan säljer digitalt idag (61 %) anger att det främsta skälet till detta är för att förenkla administrationen och/eller förbättra effektiviteten i försäljningen. Att man alltså i högre grad lägger fokus på att sänka interna kostnader, än till exempel ökad försäljning, kan kanske verka en smula överraskande. Men när vi tittar närmare på hur B2B-företag fungerar och verkar blir prioriteringen mer logisk.
 
I B2B-företag är de interna administrativa processerna ofta mer komplexa än i B2C-företag. Alla ineffektiva interna processer kräver därför resurser och driver kostnader. Genom att förbättra dem kan mycket tid och pengar sparas, vilket påverkar företagets resultat.
Läs hela inlägget
FredrikHrdlicka.png
Fredrik Hrdlicka
Sales Executive
Taggar
B2B
I slutet av 50-talet genomgick elektronikföretaget Eleiko en större transformation. När man valde att sluta tillverka brödrostar och våffeljärn för att istället börja producera skivstänger av exklusivt svenskt specialstål lyfte hela tyngdlyftningsvärlden på ögonbrynen. Sedan dess har Eleikos stång tagit världen med storm – och inte minst varit del i att sätta över 1000 världsrekord. Idag levererar Eleiko utrustning för tyngdlyftning, styrkelyft och styrketräning till internationella tävlingar och träningsanläggningar i över 180 länder. Nu är man också reda för nästa transformation. Från att uteslutande sålt utrustning till professionella köpare lanserar företaget nu sin första e-handelslösning.

Nya levnadsmönster accelererade lanseringsplanerna

Erik Blomberg, VD och ägare Eleiko Group AB, berättar hur strategin att lansera en webbshop funnits med sen ungefär ett år tillbaka. Tanken var ursprungligen att lansera en ny plattform mot slutet av 2020 men utbrottet av Covid-19 och förändrade levnadsmönster runt om i världen ändrade planen: 

– När träningssugna människor inte längre kunde besöka sina gym som de brukade ökade efterfrågan på träningsprodukter för hemmet snabbt. Allra störst var trycket i Storbritannien där vi så gott som dagligen fick in förfrågningar direkt från konsumenter som ville kunna träna på ett säkert sätt i sin hemmiljö. Vi valde att agera snabbt! 

Även om initiativet att satsa på e-handel accelererades när pandemin bröt ut var Eleiko på många sätt väl förberedda.

– I början på året hade vi gjort en grundlig studie och utvärderat en rad olika alternativ och plattformar för hur vi skulle realisera lösningen. Nu bestämde vi oss för att sätta planen i verket direkt, istället för att vänta till hösten som planerat, berättar Erik.

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
För fjärde gången presenterar vi på Litium vår rapport om digital handel mellan företag och i år synar vi marknaden ur ett betydligt bredare perspektiv än tidigare. Nu tar vi tempen på den digitala B2B-handeln i Sverige, Norge och Danmark och lanserar Scandinavian B2B Commerce 2020.

Största B2B-studien om digital handel i Norden

Studien baseras på svar från närmare ett tusen respondenter och sträcker sig denna gång utanför Sverige; nu omfattas hela Skandinavien. Det gör den till Nordens största undersökning om hur företag gör affärer i de digitala kanalerna.

Att bredda perspektiven och se till marknaden utanför det egna landet ligger även i tiden för företagen i vår studie. I rapporten kan du läsa om hur skandinaviska B2B-företag fortsätter att spänna bågen och bredda sin verksamhet internationellt – i övriga Norden, Europa och globalt. Och de digitala plattformarna blir viktiga verktyg i internationaliseringen.

Nyansskillnader mellan de skandinaviska länderna

Allt fler B2B-företag på samtliga tre marknader har nu kommit över tröskeln och säljer digitalt. Många börjar även se de positiva effekterna av det. En tydlig skillnad i digital mognad råder dock mellan större och mindre företag samt olika branscher. 

Även om vi ser vissa nyansskillnader mellan de skandinaviska länderna är mönstret tydligt: Skandinavien är en digitalt mogen marknad och de flesta B2B-företag inser idag att digitalisering är en avgörande framgångsfaktor för affärsutveckling och tillväxt. 2020 är frågan inte längre om digital handel är en möjlighet för B2B-företag utan hur man ska adressera denna möjlighet för att lyckas.

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Taggar
B2B
Välkommen till Scandinavian B2B Commerce 2020, Litiums årliga rapport om digitala affärer mellan företag (B2B). I denna fjärde upplaga inkluderar rapporten Sverige, Norge och Danmark.

Här kommer en kort sammanfattning av resultaten:

Skandinaviska B2B-företag tror på digital handel

  • Nästan hälften (42%) av de undersökta B2B-företagen erbjuder onlinehandel via webbshop, EDI, inköp av portaler eller externa marknadsplatser. Det finns emellertid stora skillnader mellan branscher.
  • Studien avslöjar också tydliga skillnader i digital mognad baserat på företagets storlek. Större företag ligger längre fram i sin digitala handel där 59% av företagen med försäljning över 200 miljoner (i lokal valuta) arbetar med digitala försäljningskanaler, något som bara 26% av de minsta företagen gör.
  • Den vanligaste kanalen för den digitala försäljningen är en webbshop där kunder och återförsäljare loggar in för att handla. Detta erbjuds av mer än hälften (53%) av företagen, medan 39% har en webbshop öppen för alla.
  • Digital B2B-handel ses tydligt som ett kommersiellt ansvar. I de flesta företag är det marknadschefen, försäljningschefen eller företagets vd som är ansvarig för företagets digitala handel. 

 

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Taggar
B2B
Litium finns representerade i Sverige, Norge och Danmark och nu har vi förstärkt teamet i Norge med en ny stjärnsäljare, Hans Audun Sørensen. Det är så roligt att äntligen ha Hans ombord och trots att han fick en liten ovanlig start i och med hela corona situationen så har han redan kommit in bra i teamet. Vi hälsar honom extra varmt välkommen och ser fram emot när vi får träffa honom irl när allt detta är över. Men så länge kan ni lära känna honom lite här.
Läs hela inlägget
Linda Ericsson-marknad1.jpg
Linda Ericsson
Marketing Coordinator
Hur tar du affären från analog till digital? Dessa fyra steg hjälper dig skapa affärsvärde och få maximal hävstång på investeringen!

Digitaliseringen ger oss möjligheter att skapa fler affärer på ett effektivare sätt. Det handlar dock inte bara om att leverera en webbplats med en köpknapp – för att kunna ta din affär till nästa nivå behöver ditt företag en kommersiell plattform som gynnar och effektiviserar hela organisationen.
Läs hela inlägget
Frida Bäckström.png
Frida  Bäckström
Gästbloggare
Taggar
B2B
Den 10 mars bjöd vi in Henrik Lundin från Rove för att hålla ett webinar kring trender, erfarenheter och vanliga misstag för digital B2B-handel. Ett ämne som visades sig vara populärt då vi fick in otroligt många anmälningar. Vilket visar på att många B2B företag är intresserade av att lära sig mer om hur den digitala handeln kommer se ut i framtiden.
Läs hela inlägget
Linda Ericsson-marknad1.jpg
Linda Ericsson
Marketing Coordinator
Taggar
B2B
Den 29 januari gick Litiums årliga partner- och kundevent ACCELERATE av stapeln. Eventet hölls på Scandic Continental i Stockholm och det var över 200 kunder och partners på plats och bidrog till en dag och kväll full med energi, nätverkande och värdefullt erfarenhetsutbyte. På scen fanns bland annat Johan Edling från Lindex och Måns Hammarbäck från Tapwell som delade med sig av både framgångar, tips och misstag de gjort på sin digitala resa. En intressant kundpanel bestående av representanter från Vinga of Sweden, PacsOn och Lindex diskuterade olika aktuella ämnen så som marknadsplatser, hållbarhet och framtidsspaningar och bidrog till intressanta samtal med olika infallsvinklar från de tre företagen.

.

Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
 Att påbörja ett PIM-projekt, Product Information Management, kan ibland kännas övermäktigt med tanke på de olika parametrar som ofta spelar in. Den 17 januari genomförde Litium i samarbete med Spot On ett webinar inom ämnet PIM (Product Information Management). Andreas Engman och Peter Nilsson från Spot On gick igenom vad PIM är för något och gav 8 konkreta tips på hur du skall tänka och vilka fallgropar du skall undvika för att komma igång så fort och smidigt som möjligt.
Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Black Week och julhandeln närmar sig med stormsteg och e-handeln står inför årets mest hektiska tid. Mycket kan hända då belastningen på e-handelssajten är högre än normalt – och konsekvenserna blir desto större om något går fel. Det gäller att vara väl förberedd om den höga trafiken börjar påverka kundupplevelsen i form av exempelvis långa svarstider eller i värsta fall – att sajten helt går ned. Därför har vi satt ihop en checklista med handfasta tips på hur du på bästa sätt rustar dig inför en period då upptid och svarstid är avgörande.

Är du sent ute? Glöm inte att det är bättre att ha en mindre detaljerad plan än ingen alls. Om du inte hinner checka av alla punkter – se åtminstone till att du har en övergripande planering. Utgå från det mest affärskritiska och utveckla i mån av tid. Lycka till!
Läs hela inlägget
Daniel Hultgren.png
Daniel  Hultgren
CIO
Content marketing handlar om att hjälpa potentiella kunder genom köpprocessen med olika typer av innehåll – content. Innehållet erbjuder paketerad kunskap, erfarenhet och inspiration som är av värde för kunden och kan bestå av allt från bloggposter, filmer och artiklar till mer djupgående guider, whitepapers och e-böcker. Målet är att vinna kundernas intresse, förtroende och i slutändan även affären.

Här gör vi en djupdykning bland några välkända e-handelsföretag och ger ett par exempel på hur de använder sig av content marketing både för att driva trafik till sina webbutiker och för att stärka relationen med kunderna – och sälja mer.
Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Mercedes Karacsony, Nils Nyman, Malin von Proschwitz, Håkan Nylander, Linda Glimring, Linda Ericsson och Malin Bodolla
Litium expanderar – något som inte bara märks genom att vi växer internationellt, utan även i våra team. Nu stärker vi upp organisationen ytterligare med nya medarbetare och vill därför ta tillfället i akt att låta dem presentera sig själva.
Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer
Att skapa en vinnande kundupplevelse i alla kanaler är en utmaning för dagens e-handlare. På Litium arbetar vi ständigt för att göra det enklare att både bygga varumärke och erbjuda produkter i alla kanaler och på alla marknader. Därför lägger vi allt större fokus på att öppna upp vår e-handelsplattform mot andra tjänster – alla med sin specifika spets inom olika områden.

Genom att skapa connectorer till dessa tjänster blir implementeringen enkel samtidigt som vi kan tillgodose fler av e-handlarnas många och vitt skilda behov. Här tar vi en närmare titt på våra senaste partnersamarbeten.
Läs hela inlägget
Malin Bodolla-CMO.jpg
Malin  Bodolla
Chief Marketing Officer

När den molnbaserade e-handelsplattformen Litium 7 lanserades var det med stort fokus på förenklad integration mot andra applikationer i ekosystemet. Målsättningen är att göra Litium till navet för moderna e-handelslösningar och därför presenterar Litium nu en mängd nya connectorer som förenklar integrationen. En av de senaste är utvecklad för lojalitetsplattformen Voyado.
Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
Taggar
Jon Lööf går vidare mot nya utmaningar efter sin tid på Casall. Vi passar därför på att uppmärksamma hans insats genom den här artikeln, som bygger på ett samtal mellan honom och moderatorn Urban Lindstedt under ett av Litiums senaste kundevenemang. Casall har sålt träningskläder och träningsredskap i Sverige sedan 1984 och storsatsar nu på att expandera till nya marknader. Samtalet kom till stor del att handla om hur såväl varumärke som kundrelationer kan stärkas genom e-handel.
Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
Taggar
I årets upplaga av Svensk B2B-handel gör vi en djupdykning inom området ”digital handel och kundresan”. Här har vi bland annat tittat närmare på i vilken utsträckning B2B-företagen har kartlagt sina kunders köpresa och hur man anpassat sin verksamhet därefter. Begreppet ”unified commerce” handlar om att det är kundresan som ska styra hur företaget kommunicerar och agerar för att kunna erbjuda en sammanhängande upplevelse i alla kanaler. Fredrik Hrdlicka från Litium diskuterar hur en ny syn på kundresan påverkar B2B-företaget med Columbus Annie Björk.
Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
Taggar
I våras presenterade Litium rapporten Svensk B2B-handel 2018. Inför den tredje utgåvan av denna årliga undersökning av digital handel mellan företag har vi höjt ambitionen rejält och fyrdubblat antalet respondenter jämfört med föregående år. Här har vi sammanfattat nyckelresultaten från 2018 års rapport.
Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
Taggar
I årets version av studien Svensk B2B-handel har vi valt att ta en närmare titt på hur svenska B2B-företag förhåller sig till externa marknadsplatser och inköpsportaler. Frågan vi ställer oss är om Amazon och övriga marknadsplatser är ett alternativ även för B2B-företagen. För ytterligare analys har vi låtit Arne Andersson, Nordic E-commerce Advisor på PostNord, ge sin syn på resultaten.
Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
Taggar
Anders Jentler Urban Lindstedt

Under ett tidigare Litium-event intervjuades Didriksons CCO Anders Jentler på scenen av journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt. Samtalet kom i hög grad att handla om hur ett företag med gamla anor och långa traditioner kan ta steget mot en mer digital försäljning – och hur det påverkar deras traditionella återförsäljare. Vi har samlat höjdpunkterna från deras samtal.

Läs hela inlägget
wille riddarholmen liten.jpg
Wilhelm von Sydow
Gästbloggare
När eHandelstrender fyller 100 diskuterar panelen de viktigaste förändringarna inom svensk e-handel som skett sedan starten i september 2016. Vi fördjupar oss i rapporten Svensk B2B handel 2018 och konstaterar att företagen är allt mer intresserade av att sälja via Amazon. Slutligen diskuterar vi prediktiv handel, när får vi saker innan vi beställt dem?

Programledare är Urban Lindstedt och gäster är Christer Pettersson , e-handelschef på Arvato, Åsa Lundborg Ling, marknadschef Litium och Sara Ali, affärsområdeschef på Logtrade.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO

Att sälja fastigheter online kan kännas som en stor utmaning trots att det finns en förståelse för att de flesta konsumenter har som vana att göra stora som små köp på nätet. Den stora utmaningen är troligtvis att konsumenterna känner att de inte får tillräckligt med information och inspiration för att kunna slutföra ett större köp online. Den här utmaningen har berört i princip varje bransch som nu vuxit till mogna e-handlare.

Att sälja fastigheter online kan kännas som en stor utmaning trots att det finns en förståelse för att de flesta konsumenter har som vana att göra stora som små köp på nätet. Den stora utmaningen är troligtvis att konsumenterna känner att de inte får tillräckligt med information och inspiration för att kunna slutföra ett större köp online. Den här utmaningen har berört i princip varje bransch som nu vuxit till mogna e-handlare.

En bransch som har lyckats väldigt bra med e-handel trots att produkten är dyr och komplex är bilbranschen. De har identifierat att om dem ger kunden relevant information så kan det leda till såväl framtida- som direkta affärer. Bilbranschen skapar inspiration genom smarta idéer såsom exempelvis konfiguration där kunden enkelt kan bygga sin egen bil digitalt. I konfigurationen finns relevanta och enkla fakta om varje komponent på bilen vilket gör det enklare för kunden att faktiskt kunna "bygga" sin drömbil.

Läs hela inlägget
Samuel5.jpg
Samuel Akay
Sales Executive
Taggar
Ludvig Block, produktchef på Litium
På Litiums årliga kund- och partnerevent, ACCELERATE 2018, lanserades en helt ny version av Litiums molnbaserade e-handelsplattform. Litium 7 har upplevelsen i fokus och är utvecklad för att vara det naturliga navet i morgondagens e-handelslösningar.

Ludvig Block, produkt- och utvecklingschef på Litium presenterade Litium 7 på kund- och partnereventet ACCELERATE 2018. Han förklarar hur tankarna har gått inför den nya releasen. 

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Litiums kund- och partnerdag, ACCELERATE, lockade över 200 personer till Courtyard By Mariott i Stockholm. ACCELERATE var i år en temadag inom ämnet upplevelser inom e-handeln. Dagen varvade inspirerande föreläsningar av bland andra Susanne Najafi och Sara Wimmercrantz från BackingMinds, Casalls VD Jon Lööf och Didriksons CCO Anders Jentler.

De tankeväckande scenframträdanden varvades med kunskapsutbyte och dialoger i form av rundabordssamtal om ämnen som deltagarna på förhand önskat genom sin anmälan.  Förutom Litiums interna resurser hade vi representanter från exempelvis Nosto, Voyado, ICA, Fastly och Sitoo som agerade samtalsledare och bordsvärdar. Ett högt engagemang och ett stort kunskapsutbyte summerar de intensiva diskussionerna runt borden. 

Läs hela inlägget
AKEL.png
Anna-Karin Evegård
Content Manager
Handskakning i neon
Rapporten Svensk B2B-handel 2017 har gett oss många insikter i vad företag i Sverige anser vara en lyckad satsning på e-handel. För att en satsning på digital handel ska leva upp till de förväntningar B2B-företag har blir det allt viktigare att lyckas integrera e-handelslösningen med övriga affärs- och stödsystem i verksamheten.

Förväntningarna på vad en e-handelslösning kan tillföra verksamheten och vad den kan göra för försäljningen är höga. 94 procent av svenska B2B-företag tror att den egna digitala försäljningen kommer att öka under de närmsta tre åren, och en tredjedel tror att försäljning kommer att öka med mer än 25 procent.

Enligt Svensk B2B-handel 2017 är de starkaste drivkrafterna bakom en digital satsning en önskan om att förenkla administrationen och effektivisera försäljningen, tätt följt av att vilja öka servicegraden mot kunderna. För att en satsning på digital handel ska nå önskat resultat krävs dock ofta mer än bara en ny e-handelslösning.

Läs hela inlägget
FredrikHrdlicka.png
Fredrik Hrdlicka
Sales Executive
Taggar
B2B
PostNord kämpar vidare med kinapaketen och bygger en teknisk koppling mot Wish, vi dissekerar Sellpys affärsmodell och om det är säljaren eller köparen som är vinnare samt diskuterar vad det är som får kunder att återvända till just din e-handel, åtminstone enligt E-barometern.

Programledare är Urban Lindstedt och gäster är Christer Pettersson , e-handelschef på Arvato och och Åsa Lundborg Ling, marknadschef Litium.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Bilder från detaljhandelsbutik.
Bara för att allt fler butiker läggs ner behöver vi inte nödvändigtvis prata om detaljhandelns död. Vissa menar att det snarare är en ”detaljhandelns renässans” som vi just nu upplever. Den traditionella butiken är på väg bort men lämnar plats för allt mer upplevelsebaserade lokaler.
Läs hela inlägget
GustavTranback.jpg
Gustav Tranback
Gästbloggare
Taggar
Skylt med text
Modekedjan Lindex är med 490 butiker i 18 länder och online-försäljning i hela EU allt annat än nybörjare inom omnikanalförsäljning. Efter mer än 10 år på nätet har man mer erfarenhet och större kunskap om digital handel än de flesta inom detaljhandeln. Nu står Lindex på tröskeln till nästa generations e-handelslösning. Med målet att utveckla sin ledande position inom omnikanalhandel är planen att under 2018 lansera en helt ny ehandel till marknaden.

Henrik Sörstedt har varit med på Lindex digitala resa de två senaste åren. Sedan hösten 2017 leder han i rollen som Director of Customer Experience en ny funktion inom Lindex med ansvar för varumärkets digitala strategi och kanalutveckling som stöd för den operativa driften av Lindex e-handel.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
Nu är den här. Årets upplaga av undersökningen Svensk B2B-handel. Förra året insåg vi att det saknades ordentlig statistik över digital handel mellan företag i Sverige, därför tog vi fram rapporten Svensk B2B-handel, i år ville vi följa upp förra årets succé. Vi ville återigen ytterligare ta tempen på den digitala B2B-handeln och ta fram underlag för att kunna jämföra med förra årets resultat och se hur det har utvecklat sig. Här följer några av årets viktigaste och tydligaste iakttagelser.
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Patrick Olsson, vd på Cyberphoto
I somras stod det klart att anrika CyberPhoto växlar upp sin e-handel med ny plattform och att valet faller på Litiums molnbaserade lösning. Så vad är skälen till att man väljer att modernisera webbshoppen just nu? Och vad vill man få ut av den nya e-handelslösningen? Vi har träffat CyberPhotos VD Patrik Olsson för att prata om företagets resa, från fysisk butik till digital handel, alltid med kundens bästa i fokus.

CyberPhotos resa började redan 1955 då den ursprungliga fotobutiken öppnade i Umeå. Affärsidén var, precis som idag, att erbjuda kvalitetsprodukter inom fotografering. När företaget fyrtio år senare stod inför ett generationsskifte i ledningen var det i en tid då digitalkamerorna gjorde sitt intåg och internet började få fäste i Sverige. CyberPhotos nya ledning såg tidigt fördelarna med att använda sig av de nya medierna och möjligheten att nå fler kunder digitalt. 

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Frågan är vilka svenska B2B-företag som klarar konkurrensen från Amazon Business? E-handelstrender #46 spelades in på plats på Dfokus B2B bland gräddan av Sverige B2B e-handlare.

Litiums kund Bevegos Andreas Nilsson berättar om deras e-handelsresa som gjort det möjligt för säljarna att bättre vårda sina kundrelationerna. Vi ser också hur gränserna mellan B2B och B2C allt mer suddas ut. Vad betyder det för framtidens e-handel.

I E-handelstrender #46 samtalar programledaren Urban Lindstedt med Åsa Lundborg Ling, marknadschef på Litium och Andreas Nilsson webb och marknadsansvarig på hos B2B e-handlaren Bevego

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Man säljer kablar i butik
Idag står detaljhandeln inför den stora utmaningen att skapa samma kundupplevelse digitalt som i den fysiska butiken. Som konsument är förväntningarna stora på att kunna röra sig fritt mellan olika kanaler, online, mobilt och i butik, och att alltid ha tillgång till samma produktinformation. I arbetet med att realisera en integrerad omnikanalsstrategi, där varumärket och erbjudandet hänger ihop i alla kanaler, har ett effektivt PIM-system blivit i stort sett oumbärligt.

När webshopen idag är minst lika viktig som den fysiska butiken gäller det för företag att kunna översätta kundupplevelsen av att vara på plats i en butik till den digitala världen. Känslan av att faktiskt kunna känna på produkterna måste omvandlas till en digitalt förmedlad upplevelse. Det är här PIM, eller Product Information Management, kommer in i bilden. 

Läs hela inlägget
FredrikHrdlicka.png
Fredrik Hrdlicka
Sales Executive
Vi funderar över hur Ikeas nya butiksformat hänger ihop med deras ökade fokus på e-handel samtidigt som detaljhandelsjättar som Biltema, ÖoB, Rusta, Lidl och GK:s fortfarande saknar e-handel. Dessutom spekulerar vi i hur svensk detaljhandel utvecklats om Amazon hade etablerat sig i Sverige år 2001. Vilka av dagens bolag hade överlevt kampen med världens bästa e-handlare?

Programledare är Urban Lindstedt och gäster är Christer Pettersson , e-handelschef på Arvato och och Åsa Lundborg Ling, marknadschef Litium.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Skylt med texten
I och med näthandelns ökande betydelse för detaljhandeln är det allt fler som är i valet att köpa in en ny, eller byta ut en befintlig, e-handelsplattform. Men hur lyckas du på bästa sätt utan någon tidigare erfarenhet? Och hur undviker du fallgroparna?

Två e-handelsproffs som varit med förr, Marie Holmqvist på Interflora och Johans Davidsson, fd Stayhard, numera på leverantörssidan, guidar dig.
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Hand som räcks upp
Idag säljer 57 procent av svenska B2B-företag digitalt. Samtidigt planerar 52 procent av företagen som ännu inte har kommit igång med e-handel att starta upp en digital försäljningskanal inom 3 år.
Majoriteten av B2B-företagen som är igång med sin digitala försäljning har varit verksamma i mer än 3 år. Genom öppna frågor i vår studie om svensk B2B-handel Svensk B2B-handel 2016 har företagen bidragit med kvalitativa lärdomar och erfarenheter som de har hunnit samlat på sig under resans gång.

Vi har plockat upp fyra återkommande ämnen som blir nyttiga råd till dig som står inför en digital satsning!
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
Vi är glada och såklart stolta över att vår blogg blivit utsedd till en av Sveriges Bästa Företagsbloggar 2017.

Motiveringen lyder: "Litium jobbar med att göra e-handeln simplare och smartare för företag så att de kan växa. Eftersom e-handeln växer och blir mer konkurrenskraftig behövs ett företag som Litium. Bloggen fokuserar på B2B-handel, retail och e-tail. Innehållet varierar från podcastavsnitt till vanliga artiklar och samtiden ur ett e-handelsperspektiv."

Expertvalet, som står bakom tävlingen, säger "Det finns ingen som helst rangordning i listan. Bloggarna är alla värda ett besök. De företagsbloggar som är listade är alla experter inom sitt område och skapar innehåll efter sina respektive målgrupper. Det är alltså de 30 bästa företagsbloggarna i Sverige." 

Så välkommen till vår blogg! Vi hoppas du stannar en stund. 

AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
Litiums årliga partnerevent bjöd på en mängd visioner och framtidsspaningar för e-handeln. Här är några av årets stora snackisar.

Att slutanvändaren står i fokus när det kommer till e-handelslösningar är knappast något nytt. Det hindrade dock inte Litiums vd Henrik Lundin att betona vikten av att alltid se till användarens behov när utveckling sker.

– E-handel måste vara friktionsfritt, varje steg i processen ska vara som en blinkning. Fokus för varje e-handlare måste ligga på att det ska vara enkelt att köpa, poängterar han under sitt välkomstanförande.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Sedan jag började jobba med e-handel inom B2B-sektorn för snart sex år sedan har jag efterfrågat svenska trendrapporter och siffror om e-handel inom B2B. Först nu har det dykt upp en studie som faktiskt går att använda.

För en tid sedan åkte jag och min kollega från Kalmar till Växjö för ett föredrag om Litiums B2B-rapport. Det var en sån där kall och dragig dag i februari då vi kände smålandsvindarna krypa in i benmärgen.

Åsa och Fredrik från Litium visade siffror och grafer från B2B-rapporten och även om jag hade vissa saker på känn så var det första gången som jag såg det svart på vitt.

Bara för att kort och faktamässigt koppla ihop några resultat i rapporten med Runelandhs verksamhet så kunde vi under träffen konstatera...

Läs hela inlägget
fredric_johansson.jpg
Fredric Johansson
E-handelschef
Taggar
B2B
Man som sitter framför dator och arbetar med e-handel B2B
Resultatet av vår omfattande studie om svensk B2B-handel visar att den digitala försäljningen mellan företag ökar stadigt. Men trots att vi ser en stark utveckling i digital B2B-handel finns det fortfarande barriärer att spränga. Vi har lyckats identifiera tre huvudsakliga utmaningar svenska B2B-företag brottas med i sin digitala resa.

#1. Invanda rutiner och arbetssätt

Över hälften av svenska B2B-företag ser invanda rutiner och arbetssätt som det största hindret för att implementera digital handel i verksamheten. Den största utmaningen är med andra ord inte att välja eller implementera teknik, utan att förankra förändringsarbetet i hela organisationen. Den digitala kanalen ska inte hamna i en egen silo, utan integreras i hela affärsmodellen precis som övriga affärsområden.

Ett talande citat från undersökningen är ”Låt inte intern politik förstöra affären”, vilket beskriver den interna utmaningen många organisationer brottas med på ett ganska målande sätt.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
Vi pratar om hur Internet of things kan knyta samman de fysiska och digitala kanalerna i avsnitt 21 av podcasten E-handelstrender. Sedan undrar vi hur fem svenska företag lyckas ta sig in på den amerikanska tidningen Inc's tio-i-topp lista för tillväxtföretag i Europa. Slutligen diskuterar vi hur vi ska hantera falska recensioner.

Programledare är Urban Lindstedt och gäster är Anna Smedslett, Manager Tech & Head of e-com Valtech och Åsa Lundborg Ling, marknadschef Litium.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
”Det är förvånande att se att det fortfarande finns företag som tror att de kan hålla sig utanför den digitala förändringen i samhället. Att de tror att deras kunder inte är på nätet – för vem är inte det idag, oavsett om det är som privatperson eller som företagare?”

Erika Strandberg, Project Manager på webbyrån Authority, delar med sig av sina reflektioner om studien om svensk B2B-handel. Vilka digitala möjligheter finns det för företag på den svenska B2B-marknaden, vilka utmaningar står de inför och hur bör de tacklas på bästa sätt? Se filmen och ta del av Erikas tips!

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
PIM-processen: supply-enrich-plan-publish
I takt med att intresset för e-handel ökat och konkurrensen hårdnat, har det blivit allt viktigare att visualisera onlinebutikens produkter på ett attraktivt och enhetligt sätt. Från att det i e-handelns början räckte att presentera produktdata på en informativ webbsida handlar det idag om att inspirera, entusiasmera och guida besökaren till ett köp.

När tempot skruvas upp gäller det att snabbt kunna introducera nya produkter på många marknader. Det handlar om att paketera kampanjerbjudanden, tipsa om relaterade produkter, hantera lokala språkvarianter och marknadsunika priser och inte minsta att visualisera erbjudandet på ett tydligt och enhetligt sätt i flera olika kommunikationskanaler.

I den komplexa och snabbrörliga e-handelsvärlden blir verktyg och strukturer som underlättar produkthanteringen en förutsättning för att lyckas. Intresset för Product Information Management, PIM, som ett system för att strukturera och presentera webberbjudandet växer snabbt. För att arbetet med att berika och presentera erbjudandet ska löpa smidigt arbetar de flesta framgångsrika e-handlare idag också utifrån en strukturerad PIM-process. 

Läs hela inlägget
LudvigBlock.jpg
Ludvig Block
CPO
I 18:e avsnittet av podcasten E-handelstrender pratar vi om mode- och skosegmentets framtid på nätet och offline. Vi uppmärksammar att Facebook nu är det viktigaste verktyget för marknadsföring för svenska e-handlare, enligt E-barometern 2016. Slutligen gräver vi i sportbutiken Sportamores bokslutskommuniké för 2016. Borde fler göra en sportamore?

Medverkande är journalisten Urban Lindstedt, e-handlaren Fredrik Hammarqvist som grundat Grandshoes samt Åsa Lundborg Ling, marknadschef för e-handelsplattformen Litium.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
I sjuttonde avsnittet av podcasten E-handelstrender pratar vi om hur bokhandeln nått till den tredje vågen av e-handel där digitala abonnemang ökar kraftigt samtidigt som försäljningens av fysiska böcker minskar. Vi fördjupar oss i hur B2B e-handeln utvecklas. Och vi ställer oss frågan varför vi inte kan köpa bilar online.

Medverkande är programledare Urban Lindstedt, Åsa Lundborg Ling, marknadschef på Litium samt Carin Blom, detaljhandelsexpert Postnord.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Allt fler B2B-företag vänder sig till oss på Litium för att få hjälp med att utveckla sin digitala försäljning. Det pågår en transformation där fler och fler företag inom B2B ser möjligheterna i att både växa sina affärer och effektivisera arbetsprocesser med webbaserad handel som ett komplement till traditionella försäljningskanaler.

Ingenting tyder på att den digitala försäljningstrenden kommer brytas. Tvärtom pekar internationella rapporter från bland annat Forrester och Gartner på att e-handel inom B2B kommer ta fart ordentligt de närmaste åren. Den internationella marknaden för e-handel mellan företag bedöms vara dubbelt så stor som den mot konsumenter.

För att få bättre insikt i den svenska marknaden gjorde vi en omfattande undersökning om svenska B2B-företags förutsättningar och mognad inom digital försäljning. Här är några av våra huvudresultat:
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
I takt med att e-handeln ökar för B2B ökar också intresset för SEO, content marketing och andra sätt att lyfta innehåll och struktur på den egna webbplatsen eller i den egna webbutiken. Men är content marketing för B2B annorlunda jämfört med content marketing för B2C? Och i så fall hur?

Christer Pettersson är E-Commerce Manager på Arvato och föreläser om innehållsmarknadsföring. Här är hans fem tips för hur du som B2B-marknadsförare kommer igång.
Läs hela inlägget
ChristerPettersson_Arvato.png
Christer Pettersson
E-Commerce Manager, Arvato
Taggar
B2B
Svensk B2B-handel 2016, en studie om svenska företags digitala handel
Som du tidigare har kunnat läsa om på Litium-bloggen har e-handel gått från att vara synonymt med konsumenthandel till att idag utgöra en viktig roll i många B2B-företags affärsstrategi. Men trots att digital handel har blivit en naturlig del inom B2B saknas det fortfarande underlag i form av relevanta siffror och statistik för hur utvecklingen faktiskt ser ut.

Den insikten la grunden till att vi på Litium valde att göra ett djupdyk i svenska B2B-företags ökade intresse och satsningar inom e-handel i form av en omfattande studie "Svensk B2B-handel 2016".

Studien i sin helhet publiceras i januari, men redan i den 17:de november kunde publiken på Multikanalstrategidagen få ett smakprov då Åsa Lundborg Ling, marknadschef på Litium och Malin Sjöman från B2B-byrån Hägvall & Sjöman presenterade delar av studien. Vi har gjort en sammanställning för dig som inte var på plats!

Läs hela inlägget
GustavTranback.jpg
Gustav Tranback
Gästbloggare
Taggar
B2B
Så blir B2B-företahet en vinnare på e-handel
E-handeln i B2C-segmentet boomade för flera år sedan, nu är turen kommen till B2B. Henrik Lundin, VD på Litium, säger att det handlar om en stor och avgörande omställning för många företag.

– E-handel mellan företag är långt mer än orderläggningar. Och den kräver en strategi som är integrerad i företagets totala försäljning. Det är inte ett teknikprojekt, utan ett verksamhetsprojekt. Alla delar av organisationen berörs, från sälj och kundservice till logistik och inköp. Och den här omställningen är något som man behöver lyckas med, för att överleva och utvecklas.

Henrik Lundin och Litium har identifierat ett antal framgångsfaktorer för B2B-företag som vill ta ett e-steg in i morgondagen.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
Black Friday slog, precis som väntat, försäljningsrekord för många e-handlare. Enligt statistik från DIBS* ökade volymen i inköp på nätet med 21 procent och omsättningen med 59 procent. Litium bad några kunder göra en summering av veckans köpfest.
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
I årets sista avsnitt pratar vi om problemen med årets julklapp VR-set. Vi funderar på vad ett bra erbjudande egentligen är. Vi diskuterar vilka e-handlare som imponerat på oss under året. Och slutligen snackar vi om hur viktigt det är att kryptera hela hela nätbutiken med https.

Medverkande i det 13 avsnittet av podcasten E-handelstrender är Urban Lindstedt, Åsa Lundborg Ling, marknadschef på Litium och Christer Pettersson, e-handelschef på Arvato.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
I elfte avsnittet av E-handelstrender pratar Litiums marknadschef Åsa Lundborg Ling om hur Instagram används i allt större utsträckning som marknadsföringskanal för e-handlare. Dessutom deltar Carin Blom, detaljhandelsexpert på PostNord som presenterar nya E-barometern för Q3. Programledare är Urban Lindstedt.

Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Som e-handlare lägger du förmodligen stort fokus på att utveckla och stärka dina kundrelationer. Bra kundservice, både i webbutiken, i kundtjänsten och genom hela logistikprocessen, är nyckeln till framgång. För att lyckas på nätet gäller det också att ha järnkoll på den komplexa världen av varumärken, produkter och kampanjer. Och de två aspekterna hänger ihop. Att presentera erbjudandet på ett sätt som gör det enkelt för köparen att hitta och välja rätt i webbutiken är första steget mot en bra köpupplevelse.

Product Information Management, PIM, handlar om att på ett metodiskt sätt strukturera och presentera företagets produkter, i webbutiken och andra kanaler. Målet med PIM är att skapa en central produktkatalog som visar upp hela sortimentet på ett tydligt och attraktivt sätt. Som hjälper dina besökare att hitta det de letar efter och välja rätt.
Läs hela inlägget
LudvigBlock.jpg
Ludvig Block
CPO
Svensk e-handel förväntar sig högtryck den sista helgen i november när fenomenet Black Friday äger rum. Vi tog pulsen på tre e-handlare inom varsitt segment för att se hur de förbereder sig och vilka förväntningar de har på dagen.

Läs hur Jessica Egman på Jollyroom, Johan Davidsson på Stayhard och Tobias Mattsson på NordicFeel tänker inför årets Black Friday. Blir det ett uppsving i säljet eller kannibaliserar man bara på den egna julhandeln?
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Senaste avsnittet av podden E-handelstrender sändes från D-Fokus B2B, en konferens inriktad på digital handel mellan företag. Eva Östergren, marknadschef på Hafa, intervjuas om hur Hafa Bathroom Group arbetat med B2B e-handel och vad som är viktigt för lyckas.

E-handelstrender är en podd där journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt tillsammans med medverkande från e-handelsvärlden diskuterar den senaste veckans vikigaste e-handelsnyheterna under drygt 30 minuter. 

 

AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
Litium 5 är den femte och viktigaste produktuppgradering vi hittills gjort med en rad nyheter och förbättringar. Vi har lyssnat på våra kunder. Vi har uppdaterat oss på de senaste trenderna inom e-handel. Vi har diskuterat med våra integrationspartners. Allt för att försäkra oss om att vi fokuserat arbetet till det som är viktigast för att lyfta din e-handel till nästa nivå.
Läs hela inlägget
HenrikLundin200x200.png
Henrik Lundin
VD
UX är viktigt för användarvänligheten och köpupplevelsen.
I år är UX är begreppet på allas läppar. Men vad betyder det egentligen? Och vad är fördelarna för dig som ehandlare att tänka UX när du utvecklar din verksamhet? Vi har pratat med Ludvig Block, Produktchef på Litium, om hans syn på UX och varför det är så hett just nu.
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Litiums undersökning om e-handel mellan företag
Köpbeteendet när företag köper från andra företag, business-to-business (B2B), befinner sig sedan en tid tillbaka i en förändringsfas. En allt större del av B2B-köpen, hela 90 %, inleds idag på nätet. Samtidigt gör alltfler företagsköpare sin informationsinsamling direkt på nätet. Det innebär att de flesta B2B-företag nu står inför utmaningen att komma underfund med hur och i vilka kanaler de har störst potential att sälja och marknadsföra sina produkter i framtiden.
Läs hela inlägget
AsaLundborgLing.png
Åsa Lundborg Ling
CMO
Taggar
B2B
Product Information Management (PIM) handlar om att på ett metodiskt sätt hantera och presentera företagets produkter. När konkurrensen hårdnar och tempot ökar blir det allt viktigare att snabbt och effektivt kunna introducera nya produkter och presentera dem på ett överskådligt sätt. För framgångsrika e-handlare har arbetet med att berika produkter med engagerande texter och inspirerande bilder därför fått ett allt större fokus i vardagen. Allt fler väljer idag också att ta hjälp av ett professionellt PIM-system för att skapa bättre överblick över e-handelssortimentet och få kontroll på hela produkthanteringsprocessen.
Läs hela inlägget
MalinSjomanGuest.png
Malin Sjöman
Gästbloggare
En e-handel som omsätter 30 miljoner kan på ytan vara likt den som omsätter 10 miljoner, men företaget bakom är på många sätt ett helt annat. Läs om de 5 viktigaste utmaningarna!
Läs hela inlägget
HenrikLundin200x200.png
Henrik Lundin
VD