Pandemiåret 2020 innebar en minst sagt positiv utveckling vad gäller e-handelns tillväxt, och av allt att döma kommer trenden hålla i sig även under 2021. Hos inredningsgrossisten Vinga har försäljningen blomstrat det senaste året – något som ställt höga krav på den digitala miljön. Tack vare Litium har de en stabil plattform att stå på när försäljningssiffrorna drar iväg.
Vinga har under de senaste åren gått från att sälja kvalitetsprodukter inom inredning till företag till att även rikta sig till privatpersoner. Det senaste året har de sett en kraftig uppgång i såväl besök som försäljning, med en peak under hösten och vintern. I julas ökade trafiken till konsumenthemsidan Vinga Home med hela 1071% jämfört med en vanlig månad och försäljningen ökade med 400% jämfört med föregående julsäsong. Den plötsliga besöksvolymen satte Vingas infrastruktur, flexibilitet och skalbarhet på prov.
– Den här vintern och framförallt julen blev ett kvitto på hur viktigt det är att ha en stabil och flexibel plattform. Vi kunde på ett enkelt sätt snabbt skala upp hela miljön efter behov och lyckades på så vis hantera all trafik utan att tumma på användarupplevelsen, säger Niklas Dahlros, verksamhetsutvecklare, e-handel på Vinga.
En skalbar och flexibel plattform
Partnerskapet med Litium inleddes för två år sedan då Vinga letade efter en plattform att växa i, och en partner att växa med. Just möjligheten att växa och skala upp har hela tiden varit central i Vingas verksamhet då de i och med e-handelns accelererande tillväxt snabbt vill kunna koppla på nya länder och etablera sig runtom i Europa.
– Vi sökte en partner som ligger rätt i utvecklingen och rätt i tiden, någon att sitta i samma båt med. Eftersom marknaden är väldigt dynamisk var ett av våra främsta krav att ha en plattform som är flexibel och skalbar. Vi har kunnat ringa dem och få mer serverkapacitet på en halvtimme, det är guld värt, säger Niklas.
Att kunna anpassa serverkapaciteten efter behov ger en stabil plattform som kan hantera stora besöksvolymer, vilket är helt centralt för att kunna ge en god kundupplevelse. För att ligga i framkant och behålla sina kunder är det viktigt att se till att hemsidan är snabb, lättnavigerad och användarvänlig. Detta har Vinga tagit fasta på.
Personliga produkter
Det senaste året har Vinga utvecklat sitt sortiment och erbjuder sedan en tid tillbaka lasergravyr som tilläggstjänst. Med hjälp av en tryckmodul i Litium kan kunden själv designa produkten på hemsidan och därmed få en mer personlig touch, något som är väldigt populärt som födelsedagspresent eller vid högtider som alla hjärtans dag. Vinga har märkt att trenden med mer personliga produkter ökat, både i sin B2C- och B2B-verksamhet.
– Sedan vi aktiverade denna tjänst har vi sålt strax över 2000 personifierade produkter till privatpersoner, säger Niklas.
Inbyggt PIM-system
Inom e-handel pratar man om PIM, Product Information Management, som är ett verktyg för att strukturera och visualisera företagets produkter, i online-butiken och övriga kanaler. I Litiums standarderbjudande finns PIM redan integrerat och klart i systemet.
– Vi driftar tre sajter i Litium och varje sajt har mellan fyra och sex olika språk. PIM-systemet är kärnan i samtliga kanaler, och används bland annat för att distribuera produktdata och information, både till kunder och återförsäljare, säger Niklas.
Vill du veta mer om Litiums PIM? Ladda ner våra guider, finns för både B2C och B2B >>
Med rekordjulen i backspegeln, där det vissa dagar kom in uppemot 15 000 ordrar per dag, är Vinga väl förberedda inför kommande högintensiva perioder. Partnerskapet med Litium gör att de kan känna sig trygga med att hemsidan fungerar som den ska och att användarupplevelsen är intakt – även vid hög belastning.
– Utan en så stabil plattform hade hemsidan troligtvis kraschat i julas, avslutar Niklas.
Ovan artikel publicerades även i DI Digital måndag den 12 april.