Så använder e-handelsbolag content marketing för att stärka sin affär

Content marketing handlar om att hjälpa potentiella kunder genom köpprocessen med olika typer av innehåll – content. Innehållet erbjuder paketerad kunskap, erfarenhet och inspiration som är av värde för kunden och kan bestå av allt från bloggposter, filmer och artiklar till mer djupgående guider, whitepapers och e-böcker. Målet är att vinna kundernas intresse, förtroende och i slutändan även affären.

Här gör vi en djupdykning bland några välkända e-handelsföretag och ger ett par exempel på hur de använder sig av content marketing både för att driva trafik till sina webbutiker och för att stärka relationen med kunderna – och sälja mer.

 

Casall inspirerar med content-mix

Casall har i över 30 år skapat högkvalitativa träningskläder och träningsredskap. Genom åren har de kontinuerligt samarbetat med idrottare och personliga tränare för att ta fram de bästa redskapen och träningskläderna på marknaden. För människor som är måna om sin träning – och sin look. På Casalls inspirationsportal delas innehållet upp i kategorier – motivation, kampanjer, företagshistoria och artiklar. Beroende på vilken typ av information du som läsare söker finns det en blandning av content i olika format. Här varvas redaktionella texter, guider och tips med bilder, video och produktinformation. Innehållet har en berättande, talspråklig karaktär som ska inspirera, sprida kunskap och sälja in den livsstil som varumärket representerar.

Bland artiklarna finns en mängd personporträtt av Casalls ambassadörer – atleter och tränare som Casall samarbetar med. Texterna är utformade som för ett livsstilsmagasin och bildsatta på samma manér – med intervjupersonerna klädda i Casalls träningskläder eller användandes deras redskap. I anslutning till alla texter finns produktlänkar till de kläder och redskap som används i artiklarna. På så sätt attraheras besökarna även att besöka webbutiken och kan lättare konverteras till köp. Dessutom har intervjupersonen själv fått välja favoritprodukter som de vill rekommendera.

Daniel Wellington och user generated content

Klockföretaget Daniel Wellington grundades så sent som 2011 men har på kort tid lyckats uppnå en närmast exempellös framgång. På mindre än fem år gick de från nystartade till att omsätta över en miljard. En stor del av framgången kan tillskrivas företagets stora satsning på sociala medier.

Då Filip Tysander startade företaget fanns inte resurserna för en investering i storskalig marknadsföring. Istället valde man att satsa på den då nya plattformen Instagram och tog hjälp av så kallade micro influencers – relativt små influencers, men som har väldigt engagerade följare. Dessa influencers fick rabattkoder eller gratisklockor i utbyte mot att producera innehåll.

Idag är denna typ av sponsrade samarbeten betydligt mer reglerade än de var 2011 och satsningen på sociala medier har därför utvecklats i riktning mot så kallat user generated content. I en ständigt pågående kampanj på Instagram, #DWpicoftheday, uppmanas kunder och följare att lägga upp egna bilder under hashtaggen #danielwellington och varje dag lyfts en av dem på Daniel Wellingtons eget konto.

På detta sätt blir följarna själva ambassadörer för varumärket och når exponentiellt många fler Instagram-användare än om företaget hade valt att enbart lägga ut sina egna bilder på Daniel Wellington-kontot. Hashtaggen har idag använts i över två miljoner inlägg som i sin tur alltså uppmärksammats av mångdubbelt fler användare. Drivkraften för följarna som använder hashtaggen blir att de får möjlighet att ta del av räckvidden på Daniel Wellingtons Instagram-konto om just deras bild blir publicerad. Idag är över 90 procent av innehållet på Daniel Wellingtons Instagram-konto användargenererat.

NordicFeel tar hjälp av influencers

NordicFeel erbjuder skönhetsprodukter med hög kvalitet till låga priser genom inköp av stora volymer, effektiv logistik, träffsäker marknadsföring och smarta systemlösningar. Precis som Casall bjuder man frikostigt på inspirerande innehåll i form av ett eget online-magasin under namnet Lifestyle. Innehållet är fokuserat på mode och skönhet och bjuder på allt från reportage från modestädernas fashion weeks till artiklar med tips om hur du får till ditt eget hemmaspa.

Nordic Feel låter även besökaren komma sina idoler närmare genom att ta hjälp av influencers för att marknadsföra sina produkter. I samarbetet med Bianca Ingrosso gick de steget längre genom att redan under produktutvecklingen involvera den populära bloggaren inför lanseringen av en ny parfym. Att Bianca själv varit inblandad i arbetet med att ta fram doften visade sig vara ett framgångsrikt koncept.

Som en del i sitt ambassadörsskap för NordicFeel har Bianca en helt egen sida på sajten där alla hennes favoritprodukter finns samlade. Här hittar du allt från ”Biancas sminkfavoriter” till inspelade tutorials om hur Bianca stylar sitt hår (och inte minst – vilka produkter hon använder).

NordicFeel har fler samarbeten på gång med andra influencers som ännu inte avslöjats. Även för dessa ambassadörsskap är avsikten att influencern är involverad i hela produktionskedjan.

-----

Alltfler e-handlare, både kända konsumentvarumärken och B2B-företag, drar nytta av content marketing för att inspirera till köp och fördjupa sina kundrelationer. Vill du veta mer om hur din e-handelsplattform kan bli ett stöd i content-arbetet är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Litium!

 

Prenumerera på vår blogg

Håll dig uppdaterat på det senaste och få tips inom digital handel och e-handel.