Patric Forsgard - Visionären som kodar för e-handelsbranschen

Som systemarkitekt på Litium har Patric Forsgard en central roll när det kommer till att utveckla Sveriges ledande e-handelsplattform. Intensiva arbetsdagar varvas med sena kvällar framför tangentbordet. Men det är inget som Patric ens reflekterar över eftersom han brinner för sitt arbete. “Jag har programmerat sedan jag var 10 år gammal och har turen att kunna jobba med något som jag verkligen älskar att göra,” säger han i intervjun.

Patric arbetade på Dobase som systemarkitekt under 10 år och som sedermera blev uppköpt av Litium 2008. Hans roll på Litium är i princip densamma sedan början. Han ser till att Litiums kunder har en plattform som är stabil, funktionell, flexibel och erbjuder det senaste på marknaden.

Att hela tiden vara visionär och känna av marknaden är något som ingår i hans arbete. “Vi lyssnar på e-handlarna, håller oss ajour med trenderna och ser till att vara steget före,” förklarar han och tillägger “jag läser en hel del på Twitter och olika bloggar för att få inspiration samt tar del av Microsofts löpande arbete.”

När vi frågar om några intressanta trender berättar Patric om containeriseringen som sker idag på stor skala och hur det påverkar både driften och utvecklingen. Han lyfter även fram möjligheten att i framtiden kunna integrera betalningslösningar direkt i webbläsaren, något som skulle bland annat leda till ökad säkerhet. Det känns tryggt att lyssna på Patric när han berättar om vad som händer på marknaden. Han har stenkoll på vad som är möjligt idag och vad som väntar runt hörnet.

När vi frågar om någon av hans senaste utmaningar tvekar han inte en sekund, utan berättar stolt om utvecklingsarbetet som tagit Litium från .Net Framework till .Net Core. “Det är en av de häftigaste utvecklingsprojekten som vi genomfört på relativt kort tid,” berättar Patric. Utmaningen låg bland annat i att “få med alla partners, tänka rätt från början och ta hänsyn till alla variabler, nutida som framtida,” tillägger han.

Förutom att programmera både på jobbet och fritiden har Patric ägnat sig åt att vara hunduppfödare till tibetanska spaniels och även sysslat en del med dykning. Men programmeringen, som alltid kommer i första rummet, har gjort att hans andra hobbies numera ligger på hyllan.

“När jag var liten och mina kompisar satt och spelade på datorn så programmerade jag istället, och jag tycker det är lika spännande idag som då,” avslutar Patric.

Prenumerera på vår blogg

Håll dig uppdaterat på det senaste och få tips inom digital handel och e-handel.