Nu kör vi!

Varifrån kommer Black Friday?

Precis som många andra konsumentorienterade traditioner kommer Black Friday från USA. Idag är det den största shoppingdagen under året, fylld med rabatter och erbjudanden. Tillsammans med Cyber Monday är Black Friday även startskottet för julhandeln och dagen då många tar fram sina juldekorationer. Trots att Black Friday inte är en officiell helgdag i USA, är många skolor och arbetsplatser stängda.

Namnet Black Friday har sitt ursprung från 60-talet och den amerikanska staden Philadelphia. Begreppet kommer från den stora ökningen av konsumenter som lämnade sina hem för att shoppa efter Thanksgiving. Polisen, som hade svårt att hantera kaoset, namngav dagen för Black Friday. I mitten av sjuttiotalet spreds uttrycket även utanför Philadelphia och blev det vedertagna namnet Black Friday. Detta är en av flera teorier om hur namnet myntades.

När kom Black Friday till Sverige?

Trots att vi var sena i Sverige med att anamma Black Friday blev det snabbt en succé. År 2013 slog konceptet igenom då ett större antal butiker erbjöd rabatter och andra erbjudanden. Försäljningen på nätet ökade med cirka 100% i Sverige, 250% i Finland och 140% i Norge jämfört med en vanlig fredag.

Hur stort är det idag?

Black Friday har växt sig större år för år och har idag utökats till en hel vecka av shopping, den så kallade Black Week. Numera passar butiker på att marknadsföra erbjudanden flera veckor innan självaste Black Friday. Bland annat har festivaldagen Singles Day, den 11 november, blivit en stor framgång.

Oavsett om det här är din första Black Friday, eller du planerar att vara med nästa år, finns det stora möjligheter att tömma dina lager. Konsumenterna är alltid på jakt efter bra rabatter och erbjudanden, du måste bara se till att din e-handel finns tillgänglig. Nyhetsbrev, sociala medier, Google Ads och mer är viktiga kanaler för att säkerställa att det ringlar en virtuell kö utanför din e-handel när startskottet går av.

Vi på Litium är redo att hjälpa våra kunder under dessa spännande shoppingdagar. Tveka inte att höra av dig till oss på curious@litium.com  och läs gärna mer om våra verktyg för kampanjer här. 

Prenumerera på vår blogg

Håll dig uppdaterat på det senaste och få tips inom digital handel och e-handel.