Så här väljer du en e-handelsplattform som passar dig

Att komma igång med din e-handel behöver inte vara speciellt svårt. Men du bör se upp! Det är lätt att välja fel plattform, vilket kan bli kostsamt över tid. Här är några tips på vad du ska tänka på när du väljer en e-handelsplattform.

Billigt i början kan bli dyrt på längre sikt

Det är viktigt att ha rätt perspektiv från början. Börja med att ta fram planer på hur hur du tror att din onlineverksamhet kommer att växa och vad som ska göra just din e-handel unik. En annan viktig fråga är hur mycket tid du tror att du kommer kunna lägga på att hantera din e-handel. Har du själv tekniska kunskaper eller behöver du ta in hjälp för att göra ändringar och uppdateringar?

Ta med dig dessa funderingar när du tittar igenom de olika e-handelsplattformar som finns på marknaden. Väljer du rätt kommer du att få en betydligt enklare och roligare resa när din webbutik växer. Väljer du fel så riskerar du att få bakslag och hamna i återvändsgränder som kan vara både dyra och krångliga att ta sig ur. Du vill inte behöva börja om från början för att den e-handelsplattform du valde plötsligt begränsar dig och gör att din affär inte kan vidareutvecklas.

Tre olika typer av e-handelsplattformar

Förenklat kan man säga att det finns tre olika typer av e-handelsplattformar, som du har att välja mellan. Standardplattformar som är hårt paketerade, plattformar som utvecklas med öppen källkod och hybrida plattformar som löpande anpassas efter behov.

1. Standardplattformar erbjuds som tjänst

Fördelarna med en standardplattform, från en av de stora leverantörerna, är att du snabbt kan vara igång med din e-handel. Allt från korthantering till produktinformation tillhandahålls som färdiga mallar.

På minussidan upptäcker du snabbt att dessa plattformar inte gör det möjligt att designa hur du vill eller anpassa den efter kundernas behov. Din e-handel ser ut som alla andras och du får helt enkelt vara nöjd med det. Eftersom du konkurrerar mot alla andra e-handlare  begränsas dina möjligheter att sticka ut genom att vara unik.

Om du har valt en standardplattform och vill byta till en mer flexibel plattform blir det både tidskrävande och dyrt, då du måste börja om från början.

2. Plattformar baserade på öppen källkod

Fördelen med den här typen av e-handelsplattform är att du har många fler möjligheter att skräddarsy kundupplevelsen och lägga till funktioner allt eftersom. Det finns uppsjö av tillägg som du kan använda i din e-handel och några kan till och med vara gratis.

Nackdelen är att du måste själv hitta, testa och lägga till funktionalitet och bygga ihop allt så det fungerar med din e-handel. Om du inte har de tekniska kunskap som krävs kan det snabbt bli dyrt. Även om plattformen i sig erbjuds till en låg kostnad behövs kunnig IT-personal för att hålla den i drift. En e-handelsplattform, byggd på öppen källkod, har ofta en myriad av olika tillägg, funktioner och kopplingar som alla måste vara uppdaterade samt kompatibla med varandra.

3. En hybrid och modulär plattform

Fördelen med en modern e-handelsplattform som erbjuder modulära funktioner är att du kan lägga till dem när du faktiskt behöver dem. Alla funktioner är kompatibla, testade och noga utvalda. Du får med andra ord stor handlingsfrihet samtidigt som du inte behöver ta på dig för stora kostnader eller en massa utvecklingsarbete. När du har behov och resurser att växa så kan du göra det utan begränsningar, både vad det gäller trafik, geografi eller antal produkter.

Den initiala uppstartskostnaden, som vid betalningstillfället kan kännas hög, räknar du hem över tid. Därför är den här typen av e-handelsplattformar bäst lämpade för företag vars  e-handel är strategiskt viktig och befinner sig på en konkurrensutsatt marknad.

Vår guide hjälper dig välja rätt

Vi på Litium har tagit fram en TCO-guide där du hittar fler tips om saker du ska tänka på när du väljer en e-handelsplattform. Du får också lära dig mer om hur du kan tänka kring totalkostnaden för din butik. Ladda ner guiden här.

TCO-guiden

Prenumerera på vår blogg

Håll dig uppdaterat på det senaste och få tips inom digital handel och e-handel.