Streckkod

Ny e-handelslösning ledde till bättre kundupplevelser för B2B-företagen

B2B
Distributor
05/04/2023

Att komma närmare våra kunder var en vinst från första dagen

Streckkod System och Applied Logistics, som ingår i samma koncern, erbjuder produkter och tjänster för informationshantering och automatisk dataregistrering. 
Företagen var i behov av en modern plattform för att driva digital tillväxt och samtidigt skapa bättre kundupplevelser. De har under en längre tid haft olika e-handelslösningar, som var i behov av en större uppgradering. 

streckkod_healthcare

Istället för att fortsätta utveckla lösningarna valde man att samla båda varumärken på en och samma plattform – Litium Commerce Cloud. Som betalningslösning valdes Briqpay som är specialiserade på digital försäljning inom B2B.

Plattformen för digital handel har nu varit i live i ett och ett halvt år och visar redan resultat som:

●    ökad kundinsikt genom att samla all data på ett ställe
●    möjlighet att skapa personaliserade kundupplevelser
●    större kontroll över kundresan
●    ökad intern effektivitet.

“Att erbjuda self-service dygnet runt och komma närmare våra kunder var en vinst från första dagen", säger Christian Romero-Hamrin, VD på Streckkod System och Applied Logistics.

En och samma lösning för två varumärken

Streckkod System och Applied Logistics har olika typer av målgrupper, men inom samma segment. Båda företagen erbjuder produkter och tjänster inom informationshantering och automatisk dataregistrering. Streckkod System vänder sig främst till små- och medelstora företag medan Applied Logistics riktar sig till större bolag. För att effektivisera det digitala erbjudandet krävdes en enhetlig lösning för båda varumärken. 

"Med en gemensam plattform kan vi skapa effektivitet och bygga upp sortimentet på ett enkelt sätt, och få ut produkterna i respektive kanal. Vi har fått en betydligt bättre motor för att kunna skapa egna sidor och förändra dessa med olika budskap. Helt enkelt en mer modern contentupplevelse som är både mobilanpassad och responsiv", säger Christian. 

streckkod_mockup

Modern plattform och ett brett partnernätverk

Att byta e-handelsplattform är ett stort åtagande med många delar som ska falla på plats. Därför gjorde Streckkod System och Applied Logistics en omfattande kartläggning av marknaden. De kontaktade flertalet byråer varav majoriteten hänvisade till Litiums plattform. Därefter kontaktades ett antal kunder till Litium som berättade att de var nöjda med lösningen. Väl i kontakt med teamet på Litium insåg man att de mötte hela kravspecifikationen.

“Vi ville skapa en modern plattform, driva tillväxt och positionera bolagen på ett framtidsorienterat sätt – något som Litiums plattform ger möjlighet till. Vi tyckte också det var positivt att de hade ett brett nätverk med partners, vilket minimerade risken för vår strategiska resa", berättar Christian. 

Ambitionen är att hälften av intäkterna för respektive bolag ska genereras via plattformen.

Datadrivna beslut leder till en bättre kundupplevelse

Med den nya lösningen har man fått betydligt större kontroll över kundresan. Det är enklare att samla information och följa upp, något som underlättar i beslutsprocessen. Bland annat har man integrerat sitt affärssystem med Litiums plattform och kan på så sätt fatta datadrivna affärsbeslut.

Utöver detta ser man även hur kunderna använder plattformen. Exempelvis väljer många att läsa om produkterna i mobilen och sedan avluta sitt köp på datorn. Att då kunna erbjuda en sömlös upplevelse, oavsett enhet, är nyckeln till ökad kundnöjdhet.

“Något vi uppskattar är att det är enkelt att automatisera och personalisera innehållet efter besökaren. Vi kan till exempel visa sidan på ett sätt för nya besökare och på ett annat sätt för återkommande kunder", säger Christian.

Streckkod System och Applied Logistics håller just nu på att skapa unika kundupplevelser för sina besökare.

“Vi vill inte bara ha en ordermaskin utan också leadsgenerering. Detta genom att tillhandahålla en smart kombination av bra produktinformation och innehållsbank för våra kunder. Ett exempel är Streckkodsskolan där man kan lära sig allt om streckkoder", berättar Christian. 

Den digitala resan har bara börjat

Streckkod System och Applied Logistics har sedan länge haft ett digitalt erbjudande. Flytten till Litium Commerce Cloud och Litiums breda partnernätverk har dock öppnat upp många nya möjligheter. 

Bland annat att kunna kombinera fysiska säljmöten med digitala möten och använda insikter från båda för att utveckla affären i sin helhet. 

“Våra produkter är ganska tekniska och komplexa, vilket gör att många av kunderna uppskattar en tidig kontakt i kundresan. Oavsett om kunden väljer att ta kontakt med oss via chatt, mail eller telefon ska vi finnas tillgängliga. Redan nu ser vi att allt fler väljer chatten, även om vi tydligt marknadsför vårt telefonnummer. Kunderna verkar helt enkelt uppskatta alla våra olika kommunikationskanaler", säger Christian.

Just att finnas tillgängliga i alla kanaler och fortsätta anpassa erbjudandet är en avgörande framgångsfaktor. Därför är det viktigt att använda en plattform som stödjer allt ifrån smarta betalningslösningar för B2B till att snabbt kunna etablera sig på nya marknader och effektivt hantera komplexa produktflöden. 

“Litium har visat ett stort engagemang under hela resan och vi känner oss väldigt trygga med lösningen. Vi har redan sett effektivitetsvinster internt och fått en bättre kundupplevelse. Nu fortsätter vi arbetet med att öka intäkterna via plattformen", avslutar Christian.

161018_Rutherhagen_35 (1)  Christian Romero-Hamrin

 

Partner

Exsitec
  • "Litium har visat ett stort engagemang under hela resan och vi känner oss väldigt trygga med lösningen. Vi har redan sett effektivitetsvinster internt och fått en bättre kundupplevelse. Nu fortsätter vi arbetet med att öka intäkterna via plattformen"

    – Christian Romero-Hamrin, VD, Streckkod

StreckkodSystem-logo-red-black (1)

Om Streckkod

Streckkod System är ett kompetensföretag vars affärsidé är att erbjuda produkter och tjänster för informationshantering och automatisk dataregistrering till professionella användare.

Vi har varit verksamma inom branschen sedan 1978 och har kunder runt om i Sverige och Norden inom bland annat lager/logistik, detaljhandel, transportsektorn, industri och tillverkning, hälso- och sjukvård och offentlig sektor. Vi är genuint kvalitetstänkande med korta leveranstider, öppenhet och flexibilitet.

Vårt breda nätverk av leverantörer är ledande tillverkare av utrustning för informationshantering där vi tillsammans marknadsför dagens och framtidens lösningar. I våra lösningar finns kompletta streckkodssystem, streckkodsläsare, streckkodsskrivare, etiketter, etikettservice, mjukvaror, handdatorer och kvalitetskontroll för streckkoder.

www.streckkod.se