B2B-företagens digitala handel skiftar nu fokus från intern effektivisering och automation till förbättrade kundrelationer genom högre servicenivåer, ökad försäljning till befintliga kunder och större kundnöjdhet. Rapporten visar att nordiska B2B-företag nu möter en allt mer digitalt mogen kundkrets som efterfrågar mer från sina leverantörer, menar Malin Bodolla, CMO på Litium och ansvarig för rapporten.
Årets B2B-rapport baseras på svar från 920 beslutsfattare i nordiska B2B-företag inom tillverkning, distribution och återförsäljare. Rapporten visar att 83 procent av B2B-företagen använder sig av digitala kanaler för att göra affärer – från digitala produktkataloger till e-handelssajter och kundportaler. Drygt var fjärde affär, 28 procent, kommer via digitala kanaler och det finns en stark drivkraft att växa den digitala affären. En betydande majoritet, 69 procent, av de nordiska B2B-bolagen som säljer digitalt förväntar sig också tillväxt framöver och det återspeglas också i vad man prioriterar.
– Intern effektivitet och automation är fortfarande viktiga drivkrafter, men för B2B-företag som redan säljer digitalt är den viktigaste drivkraften nu att förbättra kundservice och att öka intäkterna från befintliga kunder, säger Malin Bodolla. Men samtidigt visar rapporten att nordiska B2B-företag har en bit kvar när det gäller att erbjuda kunderna en optimal kundupplevelse som kombinerar personlig service med självbetjäning.
Rapporten visar också hur användningen av artificiell intelligens (AI) skapar nya möjligheter för den digitala B2B-affären. Drygt var femte bolag, 21 procent, använder AI idag för att stärka sin digitala verksamhet jämfört med 15 procent förra året. Och 32 procent planerar för det (21 procent förra året). Störst potential ser man inom marknadsföring och förbättrad dataanalys.
– Samtidigt som rapporten visar att B2B-företagen ser vikten av att mäta och optimera sina digitala investeringar och också följer specifika digitala mätetal, så är det få som mäter den fulla effekten av digital försäljning genom hela kundresan. Här finns en stor möjlighet för B2B-bolagen att lära av B2C genom att vässa sina analyser och på så sätt skapa en intäktsmaskin av sin sälj- och marknadsorganisation, avslutar Malin Bodolla.
Årets rapport är den nionde och omfattar 920 beslutsfattare och gjordes i januari 2025. Beslutsfattare i B2B-bolag i Sverige, Norge, Danmark och Finland har tillfrågats kring deras satsning på digital handel och ger en heltäckande bild av det digitala B2B-landskapet. Syftet är dels att öka Litiums förståelse för marknaden, dels att kunna sprida kunskap och insikter mellan företag. Investeringar i digitala kanaler är inte bara avgörande för att hantera dagens affärsutmaningar utan också viktiga för framtiden.
Hela rapporten hittar du här: https://www.litium.com/b2b-report